Snowblades, Funcarvers

Algemene informatie Snowblades

Snowblades

Snowblades zijn er in allerlei soorten, maten en merken. Het valt dan ook niet altijd mee om bij al die mogelijkheden de juiste keuze te maken. Welke ski voor u het beste is, hangt onder andere af van wat u ermee wilt doen -bijvoorbeeld recreatief of juist sportief skiën- en wat uw ski-ervaring is. Aan de hand van uw eigenschappen, worden de eigenschappen gekozen van de ski die het beste bij u past: taillering, torsiestijfheid, flexibiliteit en demping.

verzamel2013

Taillering

De taille van een ski is te vergelijken met de taille van een persoon. Vroeger hadden ski’s simpelweg geen taille: ze waren gewoon recht. Met de introductie van de carveski’s hebben ski’s een taille gekregen: smal in het midden
en breed aan beide uiteinden. Deze bouw zorgt ervoor dat ski’s met de juiste skitechniek veel makkelijker te sturen zijn.
De mate van taillering zorgt voor de grootte van de bochtradius (draaicirkel) als de ski op zijn kant wordt geskied. Een ski met veel taillering -een groot verschil tussen de breedte van de ski in het midden en de uiteinden- heeft een kleine bochtradius. Met weinig taillering zullen de bochten juist groter zijn.
Als u echter tijdens het sturen van de bocht nog veel slippend skiet en niet op de kanten, dan gaat het bovenstaande niet op. In dat geval wordt het juist moeilijker om met een ski met veel taillering te skiën. De ski zal veel sneller voor en achter wegglijden.

Torsiestijfheid

De torsiestijfheid is de stijfheid over de lengte-as van de ski. Een hoge torsiestijfheid betekent dat de ski weinig zal meegeven aan de zijden van de ski. Dat heeft een goede grip op de skikanten en een snelle reactie van de ski tot gevolg. Het voordeel hiervan is dat de ski snel zal reageren op de bewegingen van de skiër. Het nadeel is dat zo’n ski de fouten van de skiër genadeloos zal afstraffen. Hij is bij gebrek aan techniek moeilijk te skiën en daarom alleen geschikt voor meer gevorderde skiërs.
Het tegenovergestelde geldt voor een ski met een lage torsiestijfheid. De ski is veel toleranter als de skiër verkeerde bewegingen maakt.Maar ook heeft zo’n ski minder grip op hardere pistes. Vooral beginners zullen beter uit zijn met een ski met een lage torsiestijfheid.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is de stijfheid in de breedte-as van de ski. Oftewel: hoe buigzaam de ski is wanneer u de voor- en achterkant vastpakt en naar beneden drukt. De ski zal dan doorbuigen in het midden.
Een stijve/stugge ski is minder makkelijk te buigen (flexen). Dit betekent dat hij ook minder makkelijk te draaien is op de piste. Maar zo’n ski heeft wel een hele directe overbrenging op de sneeuw. Dit in tegenstelling tot een flexibele (soepele) ski, die echter wel vergevingsgezinder is.

Demping

De demping van een ski zorgt ervoor dat de ski op wat hogere snelheden stabieler en rustiger blijft. Een dempingsysteem absorbeert de trillingen die dan ontstaan. Daardoor is er ook een betere grip met de kanten van de ski’s.

Skibinding

Het doel van de skibinding is de schoen onder het skiën stevig op de ski te houden, maar bij een val wel meteen open te schieten. Een goede binding weet deze tegenstrijdige eigenschappen op de juiste wijze te combineren en kan er hierdoor voor zorgen dat de skiër zo goed mogelijk de ski kan besturen en tegelijkertijd vrij blijft van blessures.
De hoogte-elasticiteit van een skibinding is de hoogte in millimeters dat de skischoen in de achterbinding omhoog kan komen zonder open te gaan. Dit is zowel belangrijk voor de schokabsorptie als voor bestaande dikteverschillen van de zool. Zijdelingse elasticiteit is de maximale afstand in millimeters dat de voorbinding zich zijdelings kan bewegen en weer centreren zonder open te gaan. Bindingen voldoen aan een DIN schaal: 1 is het laagst, 15 het hoogst. De instelwaarde is afhankelijk van de zoollengte van de schoen -en het gewicht, de lengte en leeftijd van de skiër.

Wat is een Rocker

Om uit te leggen wat een Rocker is, is het van belang te weten wat ‘camber’ precies inhoudt. Camber is het Engelse woord voor kromhout… Camber zorgt voor de elasticiteit en levendigheid van de ski. Als je twee normale ski’s met het belag op elkaar legt, dan zie je dat de ski’s elkaar onder de binding niet raken. Dit is het zogenaamde camber. Hoe meer Camber hoe levendiger de ski op harde piste. Maar een harde camber komt “speels-poederskiën” niet ten goede!

Rocker

RockerTechniek

Wat is een Rocker ski
?
Dit is een ski waarvan de punten elkaar niet raken als je de midden punten van de ski’s tegen elkaar aan drukt. Hierdoor onstaat er bij de punten van de 2 skis een opening, de effectieve kanten lengte word op dat moment korter waardoor de ski makkelijker en comfortabeler te skien is, ook word je minder snel afgestraft op het moment dat het person een foutje maakt. Dit is ideal voor de recreatieve skier maar niet voor de wedstrijdskier die wil juist continue grip en zeer direct sturen

De Juiste Skikeuze

Het is moeilijk een geschikte ski te kiezen als je alleen uitgaat van cijfermatige testresultaten en reclames. De juiste ski is namelijk heel persoonlijk. Wat de één een prima ski vindt, zal de ander maar een matig exemplaar vinden.

Wilt u door naar de webshop, klik dan op onderstaand plaatje.

Snowblades online shop

www.snowblades.be / www.funblades.nl

5720 Bezoekers sinds 15-7-2014 2 Bezoekers vandaag